Lån uten sikkerhet til båt

lan-bat

Norge og båt er to ting som hører sammen. Det samme gjelder nordmenn og hytte. Mange har en av delene og noen har begge deler. Og de som har hytte men ingen båt, drømmer om å kjøpe seg båt. Det er da heller ingenting å si til at mange drømmer om å ha egen båt. Det å seile en tur, være en helg på vannet eller tilbringe ferien på båttur, det er utrolig avslappende og koselig. Skal dog drømmen gå i oppfyllelse, må du penger til å kjøpe båten. En båt er dessverre ikke gratis og skal en ha en båt hvor familien kan overnatte, koster den fort flere hundre tusen. Det er mulig å ta opp et lån med pant i båten, men dette krever at du har minst 20% i egenkapital. Ikke alle har penger stående i banken til dette og da er det kun en løsning igjen. Å søke om et lån uten sikkerhet også kalt forbrukslån.

Søk om et forbrukslån

Du kan søke om et forbrukslån hos de fleste banker og finansieringsselskaper. Fordelen med et slikt lån er at du ikke trenger å stå til regnskap for hva pengene har blitt brukt til. Det er ganske enkelt du som bestemmer over pengene. De fleste tilbyr lån på opptil kr 500 000, et beløp som bør holde til en ganske fin båt. Skal du låne mer enn kr 250 000, bør dere være to som søker sammen. Dette gir mye større sjanse for at lånet blir innvilget. Du eller dere kan velge å betale lånet tilbake over maksimalt 15 år, litt avhengig av hvilken bank du søker hos. Med en lang nedbetalingsperiode blir det noe dyrere i renter sett over hele låneperioden, men du kan til gjengjeld slippe med å betale lave månedlige avdrag. Dette sikrer at du ikke belaster budsjettet i så stor grad.

Enklere låneprosess og høyere rente

På et forbrukslån er renten selvsagt noe høyere enn hvis du søker om et tradisjonelt båtlån, med sikkerhet i en bank. Fordelen er at du ikke trenger å spare om til egenkapitalen og du slipper utgifter til tinglysning, andre gebyrer og mye papirjobb. Låneprosessen i forbindelse med et forbrukslån er også en hel del enklere. Hvilken rente du må betale, kommer jo an på kredittvurderingen som banken foretar. Den laveste renten du kan bli tilbudt ligger på rundt 9,5%. Dette er selvsagt et stykke over renten på et vanlig båtlån, men så må en som nevnt også selv skaffe egenkapitalen og da er det ikke så mye dyrere med et forbrukslån.

Søker dere to sammen, så er det gode sjanser for å få en lav rente fremfor om du søker alene. Utover renten, må du også betale et månedlig termingebyr på rundt kr 40 og et etableringsgebyr. Dette varierer fra bank til bank, men ligger typisk på mellom kr 600 til kr 2000.

Hvor skal jeg søke

Du må først finne den banken du ønsker å søke hos. Alternativt kan du søke hos en lånemegler. Megleren vil sende din søknad ut til sine samarbeidspartnere og sjansene dine for å få et godt tilbud vil derfor være større. Husk å sjekke alle betingelsene på et lån og ikke kun gå etter de som lokker med lavest rente. Så snart søknaden har vært gjennom en kredittvurdering, vil du få svar om den blir godkjent eller ikke. Blir søknaden innvilget, vil du motta et eller flere tilbud om lån og du kan da sammenligne tilbudene og velge det som passer deg best. Godkjenn dette med din BankID og du kan være på god vei til å kjøpe ny båt.